Szwagierka robi proste kotlety z tego sezonowego warzywa. To najlepszy szybki obiad na lato
Kotlety bez mięsa nie wszystkim kojarzą się z sycącym i smacznym daniem. Od szwagierki ostatnio dostałam znakomity przepis na obiadowy klasyk w letniej odsłonie. Zamiast mięsa mielonego wykorzystała ona ugotowany bób. Potrawa przypadła do gustu mojej rodzinie.
Czym zastąpić mięso w kotletach?
Mięso w kotletach zastąpić można na wiele sposobów. W Polsce znane są m.in. kotlety jajeczne, które w wielu domach pojawiają się w piątki. Niektórzy też robią pyszne pulpety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem pieczarek czy sera. Możliwości jednak jest znacznie więcej, a sama niejednokrotnie testowałam przyrządzanie dania z różnych strączków m.in. z soczewicy, wędzonego tofu czy ciecierzycy (inaczej cieciorki). Żadna jednak nie smakowała mi tak, jak propozycja szwagierki z młodym bobem.
Jak zrobić kotlety z bobu?
Zrobienie obiadowego dania jest banalne. Wystarczy ugotować bób, obrać go ze skórek i połączyć z pozostałymi składnikami. Po panierowaniu trzeba tylko zrumienić krótko na patelni i już można się zajadać tym rarytasem. Warto się skusić.
Przepis: Kotlety z bobu
Sycące i smaczne kotlety bez mięsa. Idealne na letni obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g bobu
- 200 g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBób umyj, ugotuj go w osolonym wrzątku. Przelej zimną wodą i usuń skórki. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Cebule obierz i posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju rzepakowego. Czosnek pozbaw łupiny. Drobno pokrój.
- Przygotowanie kotletów z bobuW misce umieść obrany bób i rozgnieć go widelcem na gładką masę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ziemniaki, cebulę z patelni oraz posiekany czosnek. Wsyp jeszcze bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i oregano oraz wbij jajko. Wyrób masę. Dopraw ja solą oraz pieprzem. Uformuj lekko spłaszczone okrągłe kotlety. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
Jak podawać kotlety z bobu?
Świetnym dodatkiem do sycącej potrawy jest grecki sos tzatziki. Zawarty w nim czosnek idealnie pasuje do bobu, a świeże ogórki dodają przyjemnej lekkości. W zasadzie poza tym potrzeba już tylko odrobiny makaronu czy niewielkiej porcji kaszy, by najeść się takim zestawem na długi czas.
Do warzywnych kotletów zawsze pasował będzie też sos pomidorowy doprawiony ziołami. W przypadku propozycji ze strączków — a z taką mamy do czynienia w tym przepisie — będzie miał on dodatkowy atut w postaci usprawniania trawienia. Najlepszy jest majeranek czy mielony kminek, ale bazylia albo oregano — tak popularne w pomidorowym dodatku — też sprawią, że kotlety z bobu staną się nieco lżejsze.